Novo
Utorak, 20.02.2018.
Naslovna » Zanimljivosti » Medijska manipulacija

Medijska manipulacija

Medijska manipulacija

Pojam spin doktor u našoj je političkoj praksi relativno nepoznat.

Spinovanje je medijska manipulacija, instrument u rukama vlasti koji joj pomaže da održava mir u državi onda kada je to plasiranjem činjenica jednostavno neizvodljivo jer su iste veoma sumnjive.

Spinovanje u doslovnom značenju znači “zavrtjeti” priču ili informaciju koja će javnost okrenuti na onu stranu koja odgovara interesima onih u čijem se interesu plasiraju informacije. Ljude koji se bave ovim poslom nazivaju spin doktorima.

Spin doktor je osoba zadužena za oblikovanje povoljne percepcije javnosti o političarima ili političkoj stranci vještim manipuliranjem masovnim medijima. Ta osoba je političarev osobni savjetnik, a nerijetko i povjerljiv prijatelj.

Jedna od zadaća spin doktora davanje je anonimnih smjernica o “stvarnom značenju” nekog događaja, akcije ili izjave te oblikovanje interpretacije.

Posao spin doktora je da preko medija lansiraju određene teme u javnost u pogodnom trenutku. Uglavnom su to teme koje u datom trenutku odvraćaju pažnju javnosti sa nekih “vrućih tema”, npr. afera, na neke druge stvari koje će privući pažnju velikog broja građana i na taj način spriječiti bilo kakvu iole ozbiljniju “pobunu”.

Spinovanje je, dakle, medijska manipulacija, instrument u rukama vlasti koji joj pomaže da održava mir u državi onda kada je to plasiranjem činjenica jednostavno neizvodljivo jer su iste veoma sumnjive.

Gledano iz ugla regionalne političke arene, može se konstatirati da i kod nas postoje spin doktori i aktivnost spinninga.

U gostovanju u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, Zlatko Lagumdžija je priznao da je angažirao specijalistu i to “spin doktora”. Ko to pomaže Lagumdžiji i u čemu?

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*