Novo
Srijeda, 17.01.2018.
Naslovna » Vijesti » BiH » U Općini Novi Grad održana tribina Udruženja “Prosvjetitelj”

U Općini Novi Grad održana tribina Udruženja “Prosvjetitelj”

U Općini Novi Grad održana tribina Udruženja “Prosvjetitelj”

U kino-sali Općine Novi Grad Sarajevo večeras (05.11.2014.) je Udruženje “Prosvjetitelj” iz Srebrenice održalo javnu tribinu pod nazivom „Udruženje Prosvjetitelj kao primjer društvenog aktivizma i odgovornosti“. Večerašnja tribina počela je i završila prigodnim recitalom Mehemeda Salihovića, učenika devetog razreda, povratnika u mjesto Križeviće kod Zvornika.

Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film koji govori o ratnim strahotama kroz koje su prošli srebrenički Bošnjaci tokom gencida koji je 1995. godine izvršen nad nedužnim stanovništvom ovog grada, postratnom periodu u Srebrenici i aktivnostima koje provodi udruženje “Prosvjetitelj” tokom 21-godišnjeg postojanja i rada.

Skupu su prisustvovali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela, imam džamije „Kralj Fahd“ u Sarajevu Nezim ef. Halilović, glavni imama MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, predstavnici udruženja “Prosvjetitelj”, direktori i učenici osnovnih škola s područja Novog Grad i građani.

O programskim ciljevima Udruženja, aktuelnom stanju u BiH, manjem bh. entitetu s aspekta nevladinog sektora govorili su Srebreničani koji su preživjeli genocid i sudionici današnje situacije u Srebrenici: osnivač prof. Mehdin Jakubović, glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, predsjednik Udruženja Nerzudin Hajdarević, generalni sekretar prof. Nisvet Mujanović i koordinator Nermin Mujkanović.

Skupu se obratio i načelnik Semir Efendić koji je predstavnicima udruženja čestitao na dugogodišnjem uspješnom radu. Kazao je da Općina Novi Grad kroz neke primjere pokazuje da se u našoj državi mogu raditi pozitivne stvari.

Ispred Opštine Srebrenica prisutne je pozdravio Ćazim Salimović, savjetnik načelnika za privredu koji je istakao da je u Srebrenici iz dana u dan život sve bolji, te da se broj zaposlenih povećava. Salimović je najavio i nova zapošljavanja, ističući da je u Srebrenici počela gradnja velike fabrike pomfrita, koja će godišnje moći preraditi 16 hiljada tona krompira.

Daut Tihić, poljoprivrednik iz Skelana, zahvalio je Općini Novi Grad na podršci koju je putem otvaranja Bosanske tržnice na Dobrinji pružila povratničkoj populaciji. „Ova lokalna zajednica omogućila je poljoprivrednim proizvođačima, povratnicima da svoje proizvode plasiraju na sarajevsko tržište”, rekao je .

Načelniku Efendiću uručena je zahvalnica za pružanje podrške održivom povratku Bošnjaka u Podrinje.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*