Novo
Srijeda, 17.01.2018.
Naslovna » Historija » Agresija na BiH » Pogledajte dokumentarni film Avde Huseinovića: Prijedorska polja smrti (Video)

Pogledajte dokumentarni film Avde Huseinovića: Prijedorska polja smrti (Video)

“Prijedorska polja smrti” je dokumentarni film, sedmi po redu, autora Avde Huseinovića, koji govori o stradanjima Bošnjaka i Hrvata na području tog grada i okolice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U koprodukciji Udruženja “Pravda” i Vijeća bosanskohercegovačkih organizacija Australije, u Melburnu, povodom obilježavanja Dana bijelih traka, 31.maja 2014. godine je premijerno prikazan dugometražni, dokumentarni film „Prijedorska polja smrti“, autora Avde Huseinovića.

Huseinović se u filmu kroz detaljan istraživački rad osvrće na kraći historijat Prijedora do 1992.godine, početak agresije na našu zemlju i okupaciju Prijedora 30.aprila 1992.godine od strane Vojske Jugoslavije i srpskih jedinica pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS), početak genocida nad Bošnjacima i Hrvatima ovog grada, kroz logore smrti Keraterm, Omarska i Trnopolje, kao i masovna strijeljanja na području Mataruškog brda, Korićanskim stijenama…

U samom filmu svjedoči preko trideset ljudi koji su prošli prijedorsku golgotu od maja do septembra 1992.godine, kao i nekolicina istraživača i analitičara, kaže Avdo Huseinović. Britanski novinar Ed Vulliyam, koji je prvi ušao u prijedorske logore početkom avgusta 1992.godine, nedavno je izjavio: “Prijedor je nakon Srebrenice najplodonosnije polje smrti bosanskog rata“. Meni na kraju filma ostale su mnoge stvari neshvatljive i sumnjam da ću ih ikada shvatiti. Dugo će me proganjati neobjašnjiva činjenica da se ovakav genocid dogodi u području koje je bilo simbol antifašizma i bratstva i jedinstva, području koje je iznjedrilo najveći broj narodnih heroja i nosilaca partizanske spomenice iz Drugog svjetskog rata, kao i to kako da se u jednom gradu koji se danas nalazi na 20 kilometara od Evropske unije još uvijek poriče jeziva prošlost, kako ne postoji volja da se suoči sa elitocidom, zasigurno najvećim koji je izvršen nakon Drugog svjetskog rata na evropskom tlu. Mnogo je pitanja bez odgovora koja će još dugo lebdjeti iznad prijedorskih polja smrti.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*