Novo
Utorak, 20.02.2018.
Naslovna » Vijesti » BiH » Podrška izgradnji Memomrijalnog kompleksa u Gornjoj Kalesiji

Podrška izgradnji Memomrijalnog kompleksa u Gornjoj Kalesiji

Podrška izgradnji Memomrijalnog kompleksa u Gornjoj Kalesiji

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je delegaciju Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba općine Zvornik. Sastanku su prisustvovali i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, kao i direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović.

Na sastanku su predstavnici žrtava rata zatražili podršku za intenziviranje ekshumacija i identifikacija, kao i pronalazak posmrtnih ostataka preostalih blizu 500 nestalih Zvorničana.

Naglašena je i potreba završetka radova na uređenju Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, koji je posvećen stradalim žrtvama sa prostora općine Zvornik. Također je aktuelizovan i problem održavanja memorijalnih centara širom BiH.

Član PBiH Izetbegović je informisao porodice žrtava da su u Prijedlogu budžeta institucija BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, bila predviđena značajnija sredstva za ekshumacije i identifikacije, koji nažalost u konačnici Parlamentarna skupština BiH nije usvojila. S druge strane porodice su dobile obećanje da će u tekućoj godini federalno ministarstvo raseljenih osoba nastaviti s podrškom izgradnji Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji i da će biti učinjeno sve da proces identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka bude što efikasniji, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*