Novo
Utorak, 20.02.2018.
Naslovna » Vijesti » BiH » Reis Kavazović nakon susreta Davutogluom: Političari moraju početi razgovarati

Reis Kavazović nakon susreta Davutogluom: Političari moraju početi razgovarati

Reis Kavazović nakon susreta Davutogluom: Političari moraju početi razgovarati
Foto: M. Kadrić

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović poručio je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom u Sarajevu, da politički lideri u Bosni i Hercegovini konačno moraju početi razgovarati jer je to preduslov svih mogućih rješenja.

“Kazali smo da bi sada svaka pomoć bila u tome da se pomogne, prije svega, oko zapošljavanja mladih ljudi, prevazilaženja ovog socijalnog stanja koje vlada u BiH. Naravno, kazali smo da bi preduslov svega toga bio da se politički lideri u BiH jednom dogovore oko onoga što trebaju raditi i kako trebaju rješavati ova pitanja”, pojasnio je Kavazović.

Kako kaže, stanje u BiH je sa tog aspekta vrlo ozbiljno i “ministar se složio sa nama da bi to trebali biti prioriteti svih ljudi koji danas odlučuju u BiH”.

Govoreći o jučerašnjem sastanku člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predstavnicima Međureligijskog vijeća u BiH, Kavazović je kazao da, da bi se stanje u BiH poboljšalo, političari moraju početi razgovarati.

“Oni ne razgovaraju, to je problem. Oni vode nekakve političke, ne znam kako bih kazao, ratove unutar sebe. Dakle, političari odgovorni za ovo stanje i za ovaj narod, moraju sjesti i početi razgovarati. To je preduslov svih mogućih rješenja u BiH. Ako toga nema, mi klizimo u vrlo opasno stanje”, poručio je Kavazović.

Sastanak sa Inzkom

Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutoğluom. Inzko je upoznao ministra Davutoğlua s trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini u svjetlu aktuelnih demonstracija koje se održavaju širom zemlje, kao i s drugim izazovima s kojima se zemlja suočava, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Inzko je ponovio da međunarodna zajednica u potpunosti podržava pravo građana da protestiraju protiv sadašnjih socioekonomskih i političkih problema u zemlji, ali da te demonstracije moraju biti mirne i u skladu sa zakonom. Visoki predstavnik također je pozvao nadležne institucije i građane da pod hitno pristupe dvosmjernom dijalogu koji će za cilj imati rješavanje problema građana kroz konkretne aktivnosti. Takav dijalog pomogao bi Bosni i Hercegovini da radi na rješavanju stvarnih poteškoća s kojima se građani susreću i omogućio bi zemlji da krene naprijed kada je u pitanju ispunjavanje uslova na evroatlantskom putu. Međunarodna zajednica je spremna da pomogne građanima i vlastima u vezi s tim pitanjima.

“Nedostatak investicija, nezaposlenost i visok stepen korupcije zajednički su problemi za sve građane diljem Bosne i Hercegovine. Ova pitanja moraju hitno biti riješena”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je tokom sastanka sa šefom turske diplomatije izrazio zahvalnost na konstruktivnom angažmanu Turske u BiH, kao i na njenom aktivnom sudjelovanju u radu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, navodi se u saopćenju iz OHR-a.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*