Novo
Utorak, 20.02.2018.
Naslovna » Vijesti » BiH » Fata Orlović simbol borbe za ljudska prava

Fata Orlović simbol borbe za ljudska prava

Fata Orlović simbol borbe za ljudska prava

Fata Orlović iz Konjević Polja je primjer simbola borbe za ljudska prava u BiH, ukazao je predsjednik Sabora Islamske vjerske zajednice u BiH Safet Softić.

Podsjetivši da Fata Orlović već 11 godina vodi spor u vezi s gradnjom pravoslavne crkve u dvorištu njene porodične kuće, Softić je upozorio da ni država ni društvo nisu u stanju da riješe njeno ljudsko pravo.

Softić je o ovom primjeru kršenja ljudskih prava govorio na večerašnjoj raspravi o temi “Religijski pogled na ljudska prava”, a tokom dvodnevne međunarodne konferencija o ljudskim pravima, koja se održava u Banjoj Luci u organizaciji Narodne skupštine RS.

Cilj rasprave je da se sagledaju savremeni i tradicionalni pogledi različitih vjerskih zajednica na ljudska prava, kao i ostvarivanje ljudskih prava u monoreligijskim i multireligijskim zajednicama.

Kada su u pitanju izazovi za vjerske zajednice u ostvarivanju ljudskih prava, Softić je ukazao da je u BiH, prije svega, potreban veliki zaokret u glavama i ponašanju svih ljudi.

Uvjeren je da, bez obzira koliko se oslanjali na pomoć i podršku međunarodne zajednice, pomoć BiH može stići jedino od njenih ljudi.

Softić je ocijenio da 20. vijek obilježava jedna kontroverza, nasilnički odnos prema čovjeku i ljudskim pravima, a s druge strane pokušaj te iste zajednice da uredi svijet.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*