Novo
Utorak, 20.02.2018.
Naslovna » Vijesti » BiH » Dr. Senadin Lavić: Socijalno nezadovoljstvo naroda dostiglo svoj maksimum

Dr. Senadin Lavić: Socijalno nezadovoljstvo naroda dostiglo svoj maksimum

Dr. Senadin Lavić: Socijalno nezadovoljstvo naroda dostiglo svoj maksimum
Dr. Senadin Lavić

Dr. Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” za Anadolu Agency (AA) je, u vezi s posljednjim protestima i događajima u Tuzli i diljem Bosne i Hercegovine, izjavio kako je nakon ovih protesta, gdje je zabilježeno i na desetine povrijeđenih, nemoguće predvidjeti šta će se dalje dešavati.

“Posljednji protesti građana i radnika u Tuzli jasno nam pokazuju da je socijalno nezadovoljstvo naroda dostiglo svoj maksimum i da građani nemaju alternativu nego izići na ulice. Nakon ovoga, svašta se može desiti, ali da sam na mjestu političara, ozbiljno bih shvatio sve ovo i odmah pokušao pronaći rješenje za probleme nezadovoljnih građana”, rekao je on.

Vlast, dodaje, konačno mora početi sa rješavanjem nagomilanih problema u zemlji.

”Moraju se napraviti strategije za narednih pet ili deset godina kako bi se riješili problemi koji muče obične građane. Oni govore da su to radnici na čekanju. Kako će radnici biti na čekanju 15 godina?! Vlast u BiH se moraju mnogo više posvetiti rješavanju problema radnika”, smatra ovaj profesor.

Na kraju je ocijenio da su obični građani u BiH već dugi niz godina samo obični instrument u rukama političara za ostvarenje sebičnih političkih ciljeva.

Smatra da većina bh. političara ne radi ništa da pomognu u rješavanju stvarnih životnih problema sa kojima se susreću građani BiH.

“Teško je očekivati da će ovi protesti utjecati da političari počnu rješavati probleme građana. Jednostavno, u ovoj zemlji su građani samo objekt manipulacije za ostvarenje političkih interesa. Zato se ništa neće riješiti dok političari ne sjednu i zajedno sa ostalim strukturama vlasti počnu ozbiljno da rješavanju probleme običnih ljudi u ovoj zemlji”, istakao je prof. Lavić.

U Tuzli danas traju protesti radnika i građana tokom kojih je došlo do sukoba demonstranata i policije koji još uvijek traju. Protestima su se pridružili i građani Sarajeva, Zenice, Mostara, Bihaća, Kaknja i drugih bh. gradova.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*