Novo
Utorak, 16.01.2018.
Naslovna » Islam » Zašto je brada dobra za muškarca?

Zašto je brada dobra za muškarca?

Zašto je brada dobra za muškarca?
Moeen Ali, jedan je od najboljih engleskih kriket igrača

Postoje brojne pozitivne strane zašto trebate imati bradu i to ne samo tokom zime, već tokom cijele godine. Donosimo vam činjenice koje podupiru tu tezu.

Najprije ćemo vidjeti da li je bradu nosio najbolji uzor svim ljudima, Muhammed s.a.v.s.

Prenosi Ibn Omer radijAllahu anhu da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da se krate brkovi a pušta brada (hadis bilježi Muslim). A od Ebu Hurejre radijAllahu anhu se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kratite brkove a puštajte brade i razlikujte se od medžusija (vatropoklonika)” (bilježi Muslim)

Potvrđenio je u vanjskom opisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je imao gustu i dugu bradu. Ibn Asakir spominje u Tarihu predaju od Enesa, radijAllahu anhu, u kojoj kaže: “Poslanikova brada popunjavala odavde dovde”, i pokazao je – prešavši svojom rukom – od jednog kraja lica do drugog. (predaju bilježi Buhari)

“Sigurno je za vas Allahov Poslanik najljepši uzor.” (prevod značenja sure El Ahzab, 21)

Zdravstveni apekti puštanja brade

Brada štiti od opeklina od sunca i raka kože, utvrdila je studija Sveučilišta Južni Queensland. Znanstvenici su utvrdili brada pruža 80 do 95-postotnu zaštitu od sunca, a jačina zaštite ovisi o tome koliko su dlake duge i guste. Također, UV zrake tri puta manje probijaju kožu obraslu dlakama od one gole, piše Daily Mail.

Dlake djeluju poput zaštitnog faktora, što su gušće to je zaštita veća. No bez obzira na to, i bradatim muškarcima preporučuje se losion sa zaštitnim faktorom, napomenuo je dermatolog dr Nick Lowe.

Starenje

Dlake na licu štite kožu od nepovoljnih vremenskih prilika i usporavaju starenje. One sprječavaju gubitak vlage, pa je koža stalno hidratizirana. Ako nanesete kremu na kožu ispod dlačica, koža će dulje zadržati vlagu nego na goloj koži, tvrdi dr. Lowe.

Također, muškarci imaju deblju kožu nego žene koja je otpornija na oštećenja, a brada ih dodatno štiti, dodao je.

Kašalj i grlobolja

Brada koja se proteže po vratu stvara zaštitni sloj i zadržava toplinu, pa sprječava kašalj i grlobolju. Dlake djeluju kao svojevrstan izolator i pomažu u hladnim mjesecima, dodala je Walker.

Osip

Stalno brijanje uzrokuje bakterijske infekcije, osip, urastanje dlaka, pa bi se moglo reći da brada blagotvorno djeluje na kožu, objasnio je dermatolog dr. Martin Wade iz Klinike za kožu i kosu London.

Vrlo je bitno redovito njegovati i šišati dlake, tvrdi mikrobiolog dr. Ron Cutler sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu.

Kako održati bradu lijepom

Održavanje lijepe brade zahtijeva isto toliko vremena kao i održavanje kose. Redovno je perite istim sredstvom kojim perete i lice, baš kao što biste prali kosu s istim šamponom. Ne samo da će to vašu bradu i kožu održati u dobrom stanju nego ćete oprati i prljavštinu. Oni koji prvi put puštaju bradu primijetit će kako u početnoj fazi rasta ona doista zna svrbiti. Koristite gel za hidrataciju kako biste umirili osjećaj svrbeža i hidratizirali kožu ispod brade. Bitno je da gel formula ne ostavlja trag na vašoj bradi.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*