Novo
Utorak, 20.02.2018.
Naslovna » Vijesti » BiH » Bh. kompanije predstavile svoje usluge Jordancima

Bh. kompanije predstavile svoje usluge Jordancima

Bh. kompanije predstavile svoje usluge Jordancima

Prvo bh. informatičko-programersko središte HUB 387, uz podršku USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), u svojim prostorijama organizovao je prvi poslovni susret između 16 bh. kompanija, iz oblasti digitalnog dizajna i animacija i predstavnika Rubikon Group Holding (RGH), produkcijske kompanije iz Jordana.  HUB387 nastoji okupiti i ujediniti bh. IT kompanije kako bi, kroz međusobnu saradnju, razmjenu iskustava i nadopunjavanje komplementarnih proizvoda i usluga, zajedno nastupale prema inostranim partnerima i tržištima.

Posjeta predstavnika RGH je jedna od prvih aktivnosti HUB387 usmjerenih ka tom cilju. Tokom ovog poslovnog susreta bh. kompanije su predstavile svoje usluge u oblasti digitalne kreativnosti i animacija  u segmentima od modeliranja, animacije, vizualnih efekata, video igara, reklama, završnog dizajniranja kako bi se razmotrile konkretne prilike za saradnju i partnerstvo između RGH i domaćih kompanija.  RGH kompanija pruža usluge međunarodnim klijentima u filmskoj industriji, zabavi, obrazovanju i video igrama, a svoje usluge pružaju i “Universal Pictures“.

“Ohrabruje nas odličan odaziv bh. kompanija na ovaj poslovni susret, koji može dovesti do uspostavljanja saradnje i partnerstava, kako sa RGH predstavnicima tako i drugim poslovnim prilikama koje se ukažu u budućnosti. Neophodno je da se domaće kompanije povezuju i sarađuju kako bi se unaprijedila konkurentnost bh. IT sektora,  ponudili proizvodi i usluge vrhunskog kvaliteta u skladu sa potrebama najzahtevnijih globalnih klijenata”, kazao je Edin Saračević, osnivač HUB387.

HUB je sve popularniji koncept organizacije poslovanja, koji podrazumijeva okupljanje većeg broja IT kompanija i pojedinaca na jednoj lokaciji.  Cilj ovog koncepta je razvoj dinamične i kreativne IT zajednice za efikasniju razmjenu znanja, resursa i iskustva između domaćih IT kompanija i stručnjaka.  Od decembra 2013. godine, HUB387 pridružilo se 10 kompanija, koje upošljavaju oko 400 IT stručnjaka.  HUB387 nastoji doprinijeti kreiranju eko sistema, kako bi se otvorila nova radna mjesta, smanjio odliv domaćih IT stručnjaka, pospješila razmjena znanja između kompanija i stručnjaka, i primjenio savremeni koncept obrazovanja.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.  U ostvarenju tih ciljeva USAID/Sida GOLD projekat će angažovati građane, javni i privatni sektor, akademsku zajednicu, nevladine organizacije, kao i donatore.

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*